Tanácsok

 

1. Csak avatott vezetőnél vegyetek részt Izzasztó Kunyhó Szertartáson. Ennek (az avatásnak) meglétét - szükség esetén - kérdezzétek meg a szertartótól (avató személye, jelkép). Nem avatott vezetőnél (tehát aki nem járta végig az utat, ami által képessé vált a szertartás megtartására) nem vagytok biztonságban!

2. A Vezető kéréseit, tanácsait szeretettel, jó szívvel, figyelemmel kövessétek, tartsátok be.

Mi, akik ezt az oldalt létrehoztuk nem szeretnénk "indiánkodni", mint ahogy "magyarkodni" sem. Az Izzasztó Kunyhó Szertartás, ahogyan mi azt tanultuk és ma használjuk, legalább annyira indián, mint amennyire magyar. Mai formájában indián gyökerekre támaszkodunk (lakota, cree, maya, mohawk stb., ki hol tanulta közvetve, vagy közvetlenül), - ettől indián, magyar pedig attól, hogy magyarok ülnek benne, ahol magyarul szólunk, fohászkodunk és éneklünk, ugyanabból a célból, amelyből magyar őseink is tették évszázadokkal ezelőtt. Azt, hogy őseink pontosan hogy is tartották e szert, ma már sajnos nem tudjuk. Éppen ezért kell hálásnak lennünk a Nagy Vizen túl élő testvéreknek, hogy önzetlenül hajlandóak voltak megosztani tudásukat, tapasztalataikat velünk, hogy általuk visszatanulhassuk elveszettnek hitt, becses hagyományunkat.
Az, hogy mennyire értékeljük, becsüljük az indián testvérek irántunk való bizalmát és ezt a szent ajándékot, azzal fejezhetjük ki leginkább, hogy igyekszünk tisztelettel , alázattal, a tőlünk telhető legjobb módon elsajátítani es felelősségtudóan használni az általuk megosztott tapasztalatokat, tanításokat. A hagyomány tisztelete nem egyenlő a merevséggel. A hagyomány ismerete biztos tudáson és szívbéli bizodalmon alapul. Meggyőződtem róla és érzem, hogy az őrzők tudták és tudják miért jó ez így. Ezek a tanítások többszáz, többezer év összegyűjtött spirituális tapasztalatát bölcsességét, ismereteit tartalmazzák, amelyeket azért tettek a kezünkbe, hogy nekünk ne kelljen nulláról kezdenünk mindent.
Ha bárki úgy gondolja, hogy neki nincs szüksége semminemű tanulásra, vagy tapasztalatszerzésre ahhoz, hogy kunyhót vezethessen, illetve, ha bárki úgy gondolja, hogy beül olyan valaki kunyhójába, aki önjelölt módon kívánja azt vezetni, tapasztalat nélkül, az gondolkodjon el a következőkön: Ha gyors orvosi beavatkozásra, műtétre van szüksége, kinek a keze alá feküdne? Egy képzett (tanult, diplomás), tapasztalt sebész, vagy egy olyan ember keze alá, aki tegnap még postás volt, de úgy döntött, hogy mától felveszi a szikét. Szeretném, ha tudatosulna minden kunyóvezetőben és résztvevőben, hogy a kontár módon vezett alkalmon való részvétel veszélyes lehet. Komoly lelki, szellemi, vagy akár testi sérüléseket szerezhetünk, extrém esetben a kaland akár halállal is végződhet.
(Tordai Zsuzsa)